Hoelang duurt het voordat mijn website op google staat?

Het verschilt per website hoelang het duurt voordat deze zichtbaar is in google. Dit kan een paar dagen tot een paar weken duren. Dit komt doordat google alle linkjes naar websites bij langs gaat, wat “crawling” genoemd wordt. Hiervoor maakt Google (en andere zoekmachines) gebruik van software welke een “webspider” genoemd wordt.

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    De webspider van Google heeft de naam “Googebot”, welke het internet web afgaat, van het ene linkje naar het andere linkje om zo te beoordelen of er iets veranderd is of er iets nieuws is toegevoegd. Zodra er iets veranderd of toegevoegd is aan het internet, wordt er beoordeeld of dit van toegevoegde waarde is.

    Wanneer Google beslist dat iets waardevol is voor de Google bezoekers, wordt het stukje content opgenomen op google, waardoor het “geïndexeerd” wordt.

    Omdat het internet enorm groot is en er dagelijks miljoenen pagina’s veranderd worden en er nieuwe content geplaats wordt. Dienen de webspiders van zoekmachines bij erg veel websites bij langs te gaan.

    Het is dan ook maar net de vraag wanneer de “Googlebot” bij jouw website langskomt en of deze direct alle linkjes van jouw pagina volgt en indexeert.

    Een ingewikkeld verhaal?

    Wellicht dat het onderstaande filmpje van Google zelf, ervoor zorgt dat het gemakkelijker te begrijpen is. Er wordt uitgelegd hoe het zoeken bij Google werkt.

    youtube-video-thumbnail

    Ben je er zeker van dat je website nog niet in google staat?

    Vaak wordt er onterecht gedacht dat een website of pagina nog niet op Google wordt weergegeven. Omdat een website nog niet op de eerste pagina staat. Maar het kan goed zijn dat jouw website ergens op plek nummer 90 wordt weergegeven.

    Om te checken of jouw website al geïndexeerd is door Google, kun je een specifieke zoekopdracht invoeren.

    Ga naar Google.nl en typ het volgende in wat tussen aanhalingstekens staat: “site:jouwdomeinnaam”. Dus is mijn geval typ ik in “site:mepweb.nl”.

    In een fractie van een seconde zal Google weergeven of je website geïndexeerd is en ook ongeveer hoeveel resultaten er zijn. In de zoekresultaten kun je direct bekijken welke pagina’s allemaal al geïndexeerd zijn.

    Bekijken of een bepaalde pagina al op google wordt weergegeven?

    Als je wil weten of een bepaalde pagina van je website al geïndexeerd is. Dan kun je dit op dezelfde manier doen. Namelijk door bij de zoekmachine van Google het volgende in te typen: “site:delinknaarjouwpagina”.

    Dus in mijn geval wordt dat: “site:mepweb.nl/redenen-waarom-een-website-nodig-is-als-bedrijf/

    webpagina van website nog niet in google
    Geen overeenkomstige documenten opgeleverd, de URL staat dus nog niet op Google.

    Je ziet in mijn voorbeeld dat Google aangeeft dat mijn nieuwe pagina nog niet geïndexeerd is.

    Wanneer een pagina zoals een goedkope website laten maken wel geïndexeerd is, dan zou Google de pagina weergeven zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

    pagina staat wel in google
    1 resultaat gevonden. De URL staat dus wel in Google.

    Hoe komt je website op google

    Dit is eigenlijk heel eenvoudig om je website op Google te krijgen. Je kunt het namelijk gewoon aan Google vragen. De eerste stap hierbij is om te vragen of ze je website willen inspecteren.

    Vraag Google om je website te inspecteren

    Een andere manier om na te gaan of jouw website is geïndexeerd. Is door je een gratis account aan te maken bij Google Search Console.

    Bij Google Search Console kun je een URL opgeven om te laten inspecteren. Op deze manier zal Google nagaan of deze al in hun index staat.

    url laten inspecteren door google search conslole
    Vul de URL in welke je wil laten inspecteren

    Sneller in Google door indexering aan te vragen

    In mijn voorbeeld kun je zien dat de pagina inderdaad nog niet geïndexeerd is. Dit wisten we natuurlijk al door de andere manier van zoeken in Google die hierboven is beschreven.

    Maar het grote verschil met de Google Search Console manier is dat er nu een optie is om indexering aan te vragen.

    indexering aanvragen bij Google
    Klik op: INDEXERING AANVRAGEN

    Door op “indexering aanvragen” te klikken, zal Google testen of de URL kan worden geïndexeerd. In mijn voorbeeld is dit mogelijk.

    testen of de URL kan worden geindexeerd

    Wanneer dit niet mogelijk is met de door jou opgegeven URL, dan kan het zo zijn dat je (per ongeluk) hebt aangegeven op de pagina dat deze niet geïndexeerd mag worden. Lees hiervoor het artikel: Waarom wordt mijn website niet gevonden door Google?

    indexering is mogelijk en is aangevraagd
    Indexering in Google is aangevraagd.

    In mijn voorbeeld zijn er geen problemen gevonden en is mijn pagina er klaar voor om een bezoek te krijgen van de Googlebot. Mijn URL is nu zelfs toegevoegd aan een prioriteitscrawlwachtrij.

    Het is natuurlijk supermooi dat mijn website nu prioriteit heeft om bezocht te worden door de Googlebot. In het verleden zorgde dit ervoor dat je website in zeer korte tijd geïndexeerd was. Tegenwoordig neemt dit wat meer tijd in beslag.

    Website sneller zichtbaar maken in google met links vanaf social media

    Ondanks dat de bovenstaande manier je garantie geeft dat je website met prioriteit door Google bezocht wordt. Is er ook een andere manier dat je website sneller opvalt bij de Googlebot.

    Dit kun je onder andere doen door social media pagina’s aan te maken, waarbij je een linkje naar jouw website plaatst.

    Dit kun je onder andere doen op de volgende websites:

    1. YouTube
    2. Facebook
    3. Twitter
    4. LinkedIn
    5. Pinterest
    6. Instagram

    Er zijn een stuk meer social media websites waar je een linkje naar jouw website kunt plaatsen. Maar als je de bovenstaande gebruikt is de kans groot dat de Googlebot jouw website snel opmerkt.

    Dit komt doordat Google met grote regelmaat de bovenstaande websites afstruint naar nieuwe linkjes.  Deze linkjes worden vervolgens gevolgd om te “kijken” of daar een nieuwe pagina of website te vinden is.

    Sneller zichtbaar in google door een link van een andere website

    Net zoals links naar jouw website vanaf social media websites. Wordt jouw website ook sneller gevonden als er een linkje naar je website geplaatst wordt op een andere (populaire) website.

    Zo kun je website-eigenaren in jouw branche aanschrijven en ze mededelen dat jij een nieuwe website hebt gemaakt met interessante inhoud. Wellicht zullen deze webmasters jouw website waarderen en er ook naar linken.

    Door linkjes te krijgen van gerelateerde websites, zal je website niet alleen sneller in google komen. Maar ook nog eens hoger in de resultaten.

    Maak gebruik van een sitemap

    Een sitemap is een bestand waar van iedere pagina, post, afbeeldingen en video’s een link is opgenomen. Hierdoor is het voor zoekmachines een stuk eenvoudiger om ieder stukje content op je website te vinden.

    Wanneer je een WordPress website hebt, kun je gebruik maken van de SEO plugin RankMath. Deze plugin vult automatisch de sitemap als er iets nieuws op de website geplaatst wordt.

    Het mooie is wanneer deze sitemap aangepast is, dat RankMath ook automatisch een seintje geeft aan de zoekmachines dat deze vernieuwd is. Waardoor de kans groot is dat deze opnieuw langskomen op je website.

    Maak gebruik van interne links om heel je website te laten indexeren

    Naast het gebruik van een sitemap, is het ook verstandig om op de pagina’s van jouw website naar jouw andere pagina’s te linken. Hierdoor zal de Googlebot wanneer deze op een pagina van jouw website is beland, ook de links naar de andere pagina’s tegenkomen.

    Het is dus verstandig om op iedere pagina van jouw website naar bijvoorbeeld 3 andere pagina’s te linken. Gebruik hiervoor zo gerelateerd mogelijke pagina’s, zodat je website bezoekers er ook iets aan hebben.

    Tot slot

    De vraag hoelang het duurt voordat google jouw website vindt is in dit artikel beantwoord met enkele dagen tot enkele weken. Samen met de vraag hoe je jouw website op google krijgt. Wellicht zit je na het lezen van dit artikel nog met gerelateerde vragen.

    Bijvoorbeeld dat jouw website wel geïndexeerd is, maar niet op de eerste pagina staat. Of dat je met jouw websitenaam wel op de eerste pagina staat, maar niet met de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden.

    Wellicht zijn daarom de onderstaande artikelen interessant voor jou om te lezen:

    Links kopen of ruilen? Neem vrijblijvend contact op:

    Scroll naar boven