Waarom wordt mijn website niet gevonden door Google?

Bij deze vraag is het belangrijk om te weten of je website nog niet geïndexeerd is in Google.  Het kan namelijk ook zo zijn dat je website wel door Google is gevonden, maar niet zo hoog in de zoekresultaten voorkomt. Daarnaast kan het zo zijn dat je website zo ingesteld is dat Google je website niet mag indexeren en zelfs geblokkeerd wordt.

In dit artikel ga ik er van uit dat je website nog NIET geïndexeerd is en dat dit om een reden niet mogelijk is.

Kijken of je website überhaupt geïndexeerd is leer je in het artikel: Hoelang duurt het voordat mijn website op Google staat.

Als jouw website wel geïndexeerd is, maar wordt deze niet goed gevonden lees dan het artikel: Hoe komt mijn website hoger in Google.

 

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Het kan voorkomen dat je bij het maken van een nieuwe WordPress website nog niet wilt hebben dat zoekmachines je website indexeren. Hiervoor is er een optie binnen het admin gedeelte van jouw WordPress website, welke je in kan schakelen zodat zoekmachines jouw website niet zullen indexeren.

  Deze instelling is erg handig als je nog met de website bezig bent, maar deze dien je niet te vergeten om later uit te zetten als je wel bezoekers wilt ontvangen via de zoekmachines.

  Door naar het admin gedeelte van jouw website te gaan. Dit doe je door achter jouw website url “/admin/” te typen. Bij mijn website is dat dus: “https://mepweb.nl/wp-admin/”.

  Door vervolgens na het inloggen in de linker balk naar “Instellingen” te gaan en vervolgens “Lezen”. Zul je onderaan de pagina de optie vinden.

  Zorg er hierbij voor dat er geen vinkje in het vakje staat bij “Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren”.

  zoekmachines worden ontmoedigd om deze site te indexeren

  Een SEO plugin ingesteld op No Index

  Met het gebruik van SEO plugins in WordPress is het mogelijk om een bepaalde pagina niet te laten indexeren in de zoekmachines. Dit kan handig zijn voor verschillende redenen. Maar erg vervelend als je juist wel wilt dat een bepaalde pagina geïndexeerd wordt.

  Kijken of een SEO plugin het probleem veroorzaakt

  Er zijn vele verschillende SEO plugins, zodoende zal ik niet voor iedere plugin een voorbeeld laten zien. Wij maken op het moment gebruik voor onze eigen website en die van onze klanten gebruik van de Rank Math SEO plugin.

  Ik zal dan ook laten zien hoe je het met deze plugin kunt checken of No Index is ingeschakeld op een pagina. Hoogstwaarschijnlijk zal het met andere SEO plugins niet heel veel anders zijn.

  Ga naar alle berichten of alle pagina’s in je WordPress admin.

  Klik vervolgens op “Bewerken” bij het bericht of de pagina welke je wil checken.

  ga naar berichten of paginas

  Klik vervolgens op het vakje van Rank Math

  rank math seo plugin no index pagina check

  Klik vervolgens op het “Advanced” symbooltje

  no index instellingen per bericht of pagina

  Vervolgens kom je uit bij de bovenstaande instellingen. Hierbij is het van belang dat Index staat aangevinkt en dat er geen vinkje staat bij No Index.

  Bekijk of er blokkades staan in het robots.txt bestand

  Wat is een robots.txt bestand?

  Het robots.txt bestand is een op de webserver opgeslagen tekstbestand welke instructies bevat voor crawlers. Het is hierbij aan de crawler of deze gehoor geeft aan deze instructies.

  Zo kan er ook aangegeven worden hoe de crawler van google (Googlebot) om dient te gaan met de website.

  Als er in dit tekstbestand instructies staan dat Googlebot toegestaan is, dan zal je website ook niet geïndexeerd worden.

  Hoe het robots.txt bestand bekijken

  Als je gebruik maakt van de Rank Math Pro plugin is dit erg gemakkelijk te doen via het admin gedeelte van je website.

  rank math robots txt edit

  Door naar Rank Math – General Settings – Edit robots.txt te gaan, kun je bekijken of de onderstaande gegeven aanwezig zijn.

  user agent disallow robots txt file

  Als deze gegevens aanwezig zijn, dien je deze te wissen en het bestand weer op te slaan.

  Robots.txt nakijken via FTP

  Het is ook mogelijk om via FTP na te gaan of je website een robots.txt bestand bevat en om te bekijken wat hier instaat.

  Om een connectie te maken met je server dien je FTP client software geïnstalleerd te hebben op je computer. Er zijn verschillende gratis opensource ftp-programma’s te downloaden. Een vaak gebruikte is FileZilla.

  Wanneer je FileZilla geïnstalleerd hebt op je computer en het programma opstart. Dien je de ftp-gegevens van jouw hostingaccount in te vullen. Deze gegevens heb je waarschijnlijk gekregen bij het afsluiten van jouw hostingpakket.

  Anders kun je deze gegeven opvragen bij het bedrijf waar je hosting van afneemt. Wanneer je de gegevens hebt ingevuld, klik je op “Snelverbinden”

  ftp login gegevens invullen

  Eenmaal ingelogd klik je op de map Domains, vervolgens op jouw website domeinnaam.  Hierna klik je op de map public html waarna je alle bestandjes ziet in deze map.

  Zoek het bestandje robots.txt op. Als deze niet aanwezig is, weet je dat dit bestandje in ieder geval niet het probleem is.

  Als het bestandje wel aanwezig is, dan klik je met de rechtermuisknop op het bestandje. Om vervolgens op Bekijken/ bewerken te klikken.

  Ga nu na of de onderstaande gegevens in het bestandje staan en verwijder deze.

  user agent disallow robots txt file

  Als het bestandje is aangepast sluit je het bestandje en sla je deze op, zodat deze op de server komt te staan.

  Google opnieuw vragen om de URL te inspecteren en indexeren

  Als je bovenstaande hebt toegepast, is het tijd om te kijken of Google jouw website nu wel kan indexeren. Hoe dit gaat kun je lezen in het artikel: Hoelang duurt het voordat mijn website op google staat.

  Staat je website nu wel in Google, maar wil je ervoor zorgen dat deze hoger in de zoekresultaten komt te staan? Lees dan een het artikel: Hoe krijg ik mijn website hoger in Google?

  Links kopen of ruilen? Neem vrijblijvend contact op:

  Scroll naar boven