Wat is (WordPress) webhosting en welke is goed en goedkoop?
Webhosting is het huren van (een gedeelte van) een sterke computer waarvan opslag, geheugen en rekenkracht gebruikt kan worden. Deze sterke computer wordt een server genoemd en staat vaak op een plek met vele andere servers wat een datacenter genoemd wordt.
Om een website toegankelijk te krijgen voor iedereen is er hosting nodig. Ook heb je hosting nodig als je zou willen e-mailen met je eigen domeinnaam. Je website en eventuele e-mails worden opgeslagen op je hosting.
De websites die wij maken kunnen ook via ons gehost worden. Op de tarieven pagina is te vinden tegen welke prijzen dit mogelijk is. Een andere goede optie is door hosting en een domeinnaam onder te brengen bij Cloud86.
Voor een eigen website heb je hosting nodig, de server waar de website op staat. En er is een domeinnaam nodig, dit is de naam welke naar de website verwijst. De server waar de website op staat is namelijk bereikbaar via een IP-adres welke bestaat uit een reeks getallen. Echter is het moeilijk om een lange reeks getallen te onthouden. Hier komt de domeinnaam om de hoek kijken. De makkelijk te onthouden domeinnaam stuurt bezoekers door naar het IP-adres. Voor een website heb je dus een hosting account nodig en een domeinnaam. Waarbij dit artikel enkel gaat over hosting.
Verschillende soorten hosting pakketten
Hosting is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten, waarbij er keuze is uit verschillende eigenschappen. Zo zijn er verschillende server en hosting eigenschappen zoals:
- Soorten harde schijf opslag: Deze kan SSD of HDD zijn. Waarbij SSD duurder is maar wel 4 keer sneller en tegenwoordig eigenlijk de standaard is.
- De grote van de harde schijf opslag in GB: Hoe groter de website is, hoe meer opslag er nodig is.
- Dataverkeer (bandwith): De hoeveelheid gegevensoverdracht welke verbruikt wordt door bezoeken van je website en/of het versturen van e-mail. Wanneer je website bezocht wordt, dan wordt deze gedownload op de computer van de bezoeker om deze te kunnen bekijken. Hoe vaker je website bezocht wordt, hoe meer gegevens er verzonden worden. Het aantal dataverkeer wordt uitgedrukt in eenheden van MB, GB of TB.
- Het aantal domeinen op het hosting account: Vaak is het is mogelijk om meerdere websites op een hostingaccount te zetten.
- CPU van de hosting server: Central Processing Unit is een rekenkundige kern op de server, welke “core” genoemd wordt. Hoe meer cores, hoe sneller de server informatie kan verwerken.
- RAM van de hosting server: Random Access Memory is het werkgeheugen uitgedrukt in Gigabytes (GB). Het werkgeheugen wordt gebruikt voor het tijdelijk opslaan van data. De hoeveelheid werkgeheugen heeft veel invloed op de snelheid van de server.
Naast deze eigenschappen zijn er vaak nog verschillen in service en software te vinden. Zoals het gratis verzorgen van SSL-certificaten (het slotje bij een website), het verzorgen van back-ups, support, spam filtering, snelheid verbetering met cache, installatie programma’s, geoptimaliseerd voor een CMS zoals WordPress enzovoort.
Keuze uit drie verschillende soorten hosting pakketten
Naast dat er eigenschappen van de server zijn, wordt hosting vaak verkocht in 3 verschillende soorten pakketten. Namelijk shared hosting, VPS hosting en een dedicated server.
Wat is Shared hosting
Dit is een hosting pakket waar de meeste mensen gebruik van maken. Bij deze hostingvariant huur je een stukje van een webserver, het andere gedeelte wordt verhuurd aan andere klanten. Hierdoor is het niet nodig om een hele server te huren, waardoor deze hostingvariant de meest voordelige is.
Voordelen van shared hosting
- Goedkoopste vorm van hosting. Doordat je maar een klein gedeelte van de server hoeft te huren.
- Al het server onderhoud wordt geregeld door de hostingprovider. Je hoeft je zelf niet druk te maken over hoe de server ingericht moet worden, welke software er geïnstalleerd moet worden enzovoort.
- Flexibel in het vergroten of verkleinen van het hostingpakket. Wordt je website groter en krijgt deze meer bezoekers, dan is het makkelijk om een stukje meer ruimte bij te kopen.
Nadelen Shared hosting
- Last van andere gebruikers. Doordat de server gedeeld wordt met andere website eigenaren, kan het voorkomen dat je last ondervind van deze mede huurders. Zo kan het voorkomen dat een website heel druk bezocht wordt, waardoor de server traag wordt. Ook kan het gebeuren dat een andere website gehackt wordt waardoor jij ook nadelen kunt ervaren. Een goed hostingbedrijf houdt dit soort dingen goed in de gaten en zal contact opnemen met een overlast veroorzakende website eigenaar en soms zelfs de probleem gevende website offline halen. Maar in de korte tussenperiode kun je hier hinder aan ondervinden zoals een trage website of zelfs een website die tijdelijk niet bereikbaar is.
- Niet weten hoeveel websites op de server staan. Het hostingbedrijf bepaald hoeveel stukjes er verhuurd worden. Maar als klant weet je niet tot hoe vol de server verhuurd wordt. Hoe voller de server, hoe trager je website zult zijn. De ene shared host kan dus heel verschillend zijn als de ander.
- Niet altijd geoptimaliseerd voor jouw website. Sommige aanbieders bieden shared hosting aan welke speciaal geschikt gemaakt zijn voor bepaalde websitesoftware. Zoals bijvoorbeeld WordPress, Joomla, Prestashop, Magento of Drupal. Maar verder zal de hosting niet geoptimaliseerd zijn op jouw specifieke website.
- Alle websites maken gebruik van hetzelfde IP-adres. Hierdoor kan het gebeuren dat jouw website hinder ondervindt als een andere website spam verstuurd of geïnfecteerd is met malware.
Voor wie is Shared hosting een uitkomst?
Bij de meeste kleine tot middelgrote bedrijven draaien hun website op een shared hosting account. Dit komt doordat het vaak kleinere websites betreffen, met relatief weinig bezoekers (minder dan 2000 per dag) en dataverkeer. Bij het juiste hostingbedrijf heeft men de beschikking over voldoende snelle hosting voor hun website tegen een laag bedrag. Vooral starters beginnen met shared hosting, mocht het blijken dat het hostingpakket niet voldoende is, dan kan er altijd uitgebreid worden. Ook is het mogelijk om later door te verhuizen naar VPS hosting.
Waar op letten bij shared hosting
- Is de hosting snel genoeg. Meet de website snelheid eens na met bijvoorbeeld https://tools.pingdom.com/.
- Prijs-kwaliteit verhouding. Hoeveel ontvang je voor welke prijs. Dit verschilt nogal per aanbieder. Duurder is hierbij lang niet altijd beter.
- Ervaringen van anderen.
Hoe groot is de uptime. Hoe vaak is de website online en hoelang ligt deze eruit. Hosters geven dit zelf aan, maar lang niet altijd klopt dit met de werkelijkheid.
Wat is VPS hosting
Bij een Virtual Private Server (VPS) huur je een gedeelte op een server met andere. Het verschil zit hem erin dat het gedeelte dat je huurt alleen door jou gebruikt zal worden. Eigenlijk heb je op het zicht een eigen server, daar je zelf kunt bepalen wat je er mee doet. Zoals bijvoorbeeld zelf kiezen wat voor software en besturingssysteem er op draait. Doordat het vaststaat welke rekenkracht voor jou is afgeschermd op de server, zul je er geen last van hebben als een andere website ineens meer verkeer krijgt.
Voordelen VPS hosting
- Sneller als shared hosting
- Minder last van andere mensen die een stuk op de server huren.
- Je eigen stukje op de server met eigen rekenkracht.
- Zelf bepalen welke software en besturingssysteem er geïnstalleerd worden.
- Het is vaak mogelijk om meer capaciteit te huren op de server.
- Eigen IP-adres per website mogelijk.
- Goedkoper dan een dedicated server.
Nadelen van VPS hosting
- Duurder dan shared hosting
- Zelf het stukje server beheren. Hier is meer technische kennis voor nodig, vooral als er problemen ontstaan. Dit kan wel opgelost worden door “Managed VPS hosting”, waarbij het hosting bedrijf deze zorg op zich neemt. Uiteraard betaal je hier meer geld voor.
Voor wie is VPS hosting
VPS hosting is voor mensen die een website hebben waar veel bezoekers op komen of veel dataverkeer hebben. Ook als je meer zekerheid wilt hebben dat je geen last zult hebben van andere websites, is een VPS een uitkomst. Een standaard VPS is echter wel voor mensen die technische kennis hebben van het instellen van een server. Op internet is wel te lezen hoe dit gedaan moet worden. Maar bij problemen zal deze kennis niet voldoende zijn om de website weer snel online te hebben. Waardoor vaak sharedhosting een beter optie is of een VPS die beheerd wordt door een hostingbedrijf (managed VPS).
Waar op letten bij VPS hosting
- Prijs-kwaliteit verhouding. Hoeveel betaal je voor welke rekenkracht.
- Wat doet het hostingbedrijf voor je en wat moet je zelf doen.
- Meet zelf hoe snel je website is. Een slecht ingestelde VPS kan nog steeds traag zijn.
- Ook bij een VPS dien je na te gaan of deze niet te vaak offline is.
- Bekijk ervaringen van andere op het internet.
Wat is Dedicated server hosting
Bij dedicated server hosting heb je een server helemaal voor jezelf alleen. Jij bepaalt helemaal zelf wat je er mee doet en hoeveel websites je er op laat draaien. Alle rekenkracht is dan ook helemaal door jou te gebruiken.
Voordelen van dedicated hosting
- De gehele server zelf in te delen.
- Grote vrijheid met het instellen van de server.
- Veel snelheid doordat de hosting exact aan te passen is op je website.
- Mogelijk om erg grote websites te hebben met erg veel verkeer.
- Eigen IP. Geen last van andere mensen.
Nadelen van dedicated hosting
- De prijs. In verhouding is deze hosting een stuk duurder dan VPS hosting en shared hosting.
- Zelf technische kennis nodig om de server te beheren. Of gebruik maken van een managed dedicated server, waarbij een hosting bedrijf dit uit handen neemt. Uiteraard kost dit nog meer geld.
Voor wie is dedicated hosting een uitkomst?
Dedicated hosting is een uitkomst voor erg grote webistes of websites met enorm veel dataverkeer.
Veel verschillende hostingbedrijven - Welke kiezen?
Nu je weet op welke manieren hosting wordt aangeboden, dien je voor jezelf een keuze te maken welke voor jou geschikt zal zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal de keuze vallen voor shared hosting daar dit voor het grootste gedeelte van de websites meer dan voldoende is. Mocht het in een later stadium blijken dat er meer serverbronnen nodig zijn, dan kan er altijd nog gekozen worden voor een VPS of daticated server.
Als je een keuze hebt gemaakt en weet welke soort hosting je wilt bestellen, dien je nog een keuze te maken uit de vele hosting aanbieders. Er zijn namelijk honderden aanbieders te vinden, waardoor een keuze maken lang niet zo makkelijk is. Zelf heb ik lange tijd opzoek geweest naar kwalitatieve hosting, waarbij ik verschillende bedrijven heb uitgetest. Hierdoor kan ik Cloud86 dan ook aanraden om een hostingpakket en een domeinnaam bij te bestellen.
Waarom Cloud86 voor hosting?
- Goede hosting
- Nette prijzen
- Goede support
- Geen plotselinge prijsverhogingen op zeer korte termijn
- Gratis SSL
- Nieuwste PHP versies
- Nederlandse hosting
Zijn andere hostingbedrijven dan waardeloos? Nee zeker niet, er zijn verschillende hostingbedrijven die ook kwalitatieve hosting aanbieden, waaronder de hosting die wij zelf aanbieden.
Ondanks dat het goed mogelijk is om zelf een WordPress website te maken, zijn er toch veel mensen die ervoor kiezen om deze te laten maken. Daar het vaak erg weinig geld kost om een website te laten maken. In vergelijking van de tijd die je er zelf aan kwijt zal zijn.